شاپ دراوینگ چیست ؟
اگر در یک پروژه ساختمانی مشغول هستید، احتمالاً شنیده اید در مورد «شاپ دراوینگ» چیزهایی شنیده اید. این اصطلاح نقش اساسی در طراحی و ساخت دارد و روشی مختصر و بصری برای برقراری ارتباط و هماهنگی معماران، مهندسان، نصب کنندگان و کارگاه های ساختمانی هستند.
اما نقشه شاپ دراوینگ چه تفاوتی با دیگر انواع نقشه های ساختمانی دارد؟ بیایید نگاهی دقیق تر به این موضوع بیندازیم تا بفهمیم از چه چیزهایی تشکیل شده اند و چرا تا این اندازه اهمیت دارد. با خانه عمران همراه باشید.
تعریف شاپ دراوینگ
شاپ دراوینگ یا شاپ درایینگ (Shop Drawing) یک نقشه کارگاهی از جزئیات، تجهیزات یا اجزای سازه است. از آنجا که این نقشه در روند طراحی پیش ساخته نقش اساسی دارند، گاهی اوقات به عنوان «نقشه پیش ساخته» نیز نامیده می شود. در حقیقت، شاپ دراوینگ پُلی میان طراح سازه و پیمانکار است تا مفاهیم پیچیده نقشه سازه به شکل کارگاهی و عملیاتی در اختیار پیمانکار و دیگر نیروهای اجرایی پروژه قرار گیرد.
این نقشه طیف وسیعی از اجزای پیش ساخته را به تصویر می کشد ، از تیرهای فلزی، خرپاها و صفحات بتنی گرفته تا آسانسور، لوازم خانگی، کابینت، کانال کشی و جانمایی قطعات الکتریکی! اگر در حال طراحی یا برنامه ریزی یک طرح ساختمانی پیش ساخته هستید، معمولاً به شاپ دراوینگ نیاز دارید تا مطمئن شوید همۀ مؤلفه ها طبق مشخصات و استانداردهای پروژه ساخته و نصب شده اند.
اهمیت نقشه شاپ دراوینگ
اهمیت شاپ درایینگ برای مهندسان، معماران، سازندگان و سایر متخصصان صنعت ساخت و ساز بسیار بالاست. این نقشه به اعضای تیم پروژه این امکان را می دهد تا قبل از شروع مراحل ساخت، در مورد طراحی و مشخصات نهایی هر یک از اجزای ساختمان نظر داده و با بررسی آنها به توافقات مورد نظر برسند. نقشه های شاپ دراوینگ در کارگاه ساختمانی به اجرای به موقع پروژه و صرفه اقتصادی، کاهش خطاها کمک شایانی می کند.
مزایای شاپ دراوینگ
این نقشه ها مزایای بسیار خوبی برای تکنسین ها و سایر متخصصان صنعت ساختمان دارد. قابل انکار نیست که ارائه چنین نقشه هایی به دستیابی به نتایج عالی نسبت به رویکردهای سنتی اتخاذ شده در صنعت ساختمان کمک می کند. در زیر چند مزیت قابل توجه جهت استفاده از این نقشه ها آورده شده اند:
- این نقشه ها به ساخت سازه با جزئیات دقیق کمک می کنند. این کار به راحتی می تواند هر ساختمانی مانند مجتمع های تجاری، مجتمع های مسکونی، دفاتر و ساختمان های دیگر را در نهایت کیفیت احداث کنند.
- این نقشه ها به تعیین دقیق هزینه مواد مورد نیاز عالی هستند و در نتیجه به جلوگیری از اتلاف وقت و انباشت بیش از حد مصالح کمک می کنند.
- این نقشه ها روند کلی عملیات ساختمان را سریع تر کرده و نیروها را مجهز به دانش اجرایی می کنند.
- این نقشه ها باعث بهبود کارایی پیمانکاران، معماران، مهندسان و سایر متخصصان می شوند.
- این نقشه ها کمک می کنند تا زمان بندی و بودجه مطابق برآوردهای قبلی انجام شود.
نقشه شاپ دراوینگ در چه مواردی کاربرد دارد؟
شاپ دراوینگ اسکلت فلزی نقشه اصلی صنعت ساخت سازه فولادی است. این نقشه ها بخش ها و نماهایی مانند اطلاعات جوشکاری، پیچ و مهره ها استانداردهای ساخت، اتصالات تیر و ستون، مقاطع تیر و ستون و اعضای باربر سازه فولادی را با جزئیات ارائه می دهند.
شاپ دراوینگ اسکلت فلزی شاپ و دراوینگ اسکلت برق نیز دیگر کاربردهای این نقشه ها هستند. درحقیقت، هر گاه بین نقشه اصلی مهندس محاسب و نحوه اجرای ابهامی وجود داشته باشد، نقشه شاپ درایینگ می توانند خلا به وجود آمده را پر کند.
هدف نهایی این نقشه ها، ساده سازی مراحل ساخت و نصب اعضا برای تیم های اجرایی پروژه است. نقشه های شاپ دراوینگ به عنوان یک راهنما برای اجرای کامل ساختمان در نظر گرفته می شوند. اینها نقشه هایی هستند که می توانند سودآوری پروژه را بهبود ببخشند.
شاپ دراوینگ حاوی چه مواردی است؟
نقشه های شاپ درایینگ پس از تهیه نقشه های اصلی معماری و سازه، مرحله پیش ساخته را نشان می دهند. این نقشه ها شامل اطلاعات دقیق تر و جزئیات اجرایی بیشتری هستند.
نقشه شاپ دراوینگ معمولاً حاوی اطلاعات زیر است:
- عنوان و شماره پروژه
- تاریخ نقشه اولیه و همچنین تاریخ بازنگری های بعدی
- نقشه های اتوکد از اجزا که اغلب از زوایای مختلف نشان داده شده است.
- اطلاعات مورد نیاز برای ساخت اجزا از جمله ابعاد فیزیکی، مشخصات مواد، پروتکل های تولید و دستورالعمل های خاص اجرایی
- اطلاعات مورد نیاز برای جمع آوری یا نصب اجز مانند دستورالعمل های گام به گام، نمودار اتصالات و لیستی از مواد پشتیبانی که باید برای نصب موفقیت آمیز تهیه و آماده شوند.
- یادداشت هایی از هرگونه تغییر یا واریانس از اسناد اصلی طراحی و ساخت
- یادداشت هایی از موضوع کلیدی در کارگاه که باید قبل از ساخت و نصب اجزا بررسی شوند.
چه کسی نقشه شاپ دراوینگ را ترسیم می کند؟
وظیفه ایجاد نقشه های شاپ درایینگ به عهده پیمانکاران اصلی و فر، پیمانکاران فرعی، تأمین کنندگان مواد، تولید کنندگان و سازندگان است. مانند بسیاری از نقشه های فنی، شاپ دراوینگ توسط طراحان انجام می شود.
نقشه های دقیق و باکیفیت شاپ درایینگ به مهارت و تخصص قابل توجهی نیاز دارند. برخی از موارد طراح باید در آنها مهارت داشته باشد به شرح زیر هستند:
- دانش و تجربه در صنعت ساخت و ساز
- مهارت های پیشرفته در استفاده از نرم افزارهای طراحی معماری و سازه
- آشنایی با فرمت های داده مورد نیاز برای نقشه ها مانندIFC ، PDF و DWG
- درک روشن و عمیق از نحوه ارتباط نقشه های شاپ دراوینگ با اسناد طراحی و درج بالقوه آن در یک مدل کلی اطلاعات ساختمان (BIM)
استانداردهای کیفی این نقشه ها بر کلیه جنبه های عملیاتی پروژه ساختمانی تأثیر می گذارد زیرا رابطی بین ایده طراح و مجریان است.
کلام آخر
در صنعت ساخت و ساز، سازندگان برای تکمیل کار خود نیاز به دقت بیشتری دارند زیرا مسائل اجرایی و هزینه های بالای مواد و مصالح، نظارت دقیق را اجتناب ناپذیر کرده است. امروزه سازندگان و مدیران پروژه ها می توانند از نقشه شاپ دراوینگ، جزئیات دقیق تر ساخت و ساز را پیگیری و مشکلات را برطرف کنند. با پیشرفت صنعت و افزایش رقابت در این حوزه، داشتن تخصص در طراح نقشه های شاپ داریینگ می تواند نقش بسیار مهمی در کیفیت ساخت سازه ها داشته باشد.
دیدگاهتان را بنویسید