قسمت های مهم مراحل ساختمان سازی
ساختمان سازی از صنایع پولساز در کشورمان محسوب می شود که مشابه با هر زمینه دیگری تابع اصول و قوانین خاص خود می باشد. به طوری که برای تبدیل شدن یک زمین به یک ساختمان مجهز، باید مراحل لازم طی شود. در ادامه این مقاله از وبسایت خانه عمران با ما همراه شوید تا با جزئیات قواعد ساختمان سازی، بیشتر آشنا شویم.
خانه عمران از مجموعه های فعال در زمینه ارائه آموزش های مورد نیاز برای مهندسان، دانشجویان و تمامی فعالان در حوزه ساختمان می باشد. در صورتی که قصد دارید در دوره های آموزش ساختمان سازی شرکت کنید، می توانید از آموزش های این مجموعه که توسط برترین اساتید در ایران تدریس می شوند، بهره مند شوید.
ساختمان سازی
برای ساختمان سازی، در وهله اول باید زمینی را فراهم کرد. پس از فراهم کردن زمین، بایستی که نقشه اولیه متناسب با زمین آماده شود.
پس از آماده سازی زمین و نقشه ساخت، جهت اجرای سازه به برخی مجوزها از جمله پروانه ساخت نیاز می باشد. برای اینکه بتوان مجوزهای لازم را برای شروع مراحل ساخت ساختمان دریافت کرد، باید برخی اسناد شامل مدارک مالک، سند زمین و مشخصیات هویتی صاحب زمین در دسترس باشد. ضمن اینکه تعیین یک مهندس ناظر نیز از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. پس از کسب مجوز می توان ساختمان سازی را آغاز نمود.
مراحل طراحی نقشه در ساختمان سازی
بر اساس قوانین سازمان نظام مهندسی، برای طراحی ساختمان مراحل مشخصی تعریف شده است که در ادامه قصد داریم به این مراحل بپردازیم.
- صدور پروانه ساختمان : مالک ابتدا بایستی برای ساختمان سازی به شهرداری شهر محل قرارگیری زمین مراجعه کند و درخواست خود را برای صدور پروانه ساختمان ثبت نماید.
- طراحی نقشه : مالک باید به مهندس معمار مراجعه می کند تا نقشه ساختمان را با در نظر گرفتن قوانین نظام مهندسی، ضوابط شهرداری و … طراحی کند.
- اخذ تاییدیه شهرداری : دریافت تائیدیه نقشه های معماری از شهرداری و دیگر مراحل مرتبط با صدور پروانه ساختمان، بر عهده مهندس معمار است.
- محاسبات سازه : در این مرحله مالک باید به مهندس سازه جهت محاسبات سازه ساختمان مراجعه کند.
- تهیه نقشه های تاسیسات مکانیکی : مالک پس از تهیه نقشه های طراحی معماری و سازه، نقشه های دیگر شامل انواع تاسیسات مکانیکی، لوله کشی آب و فاضلاب، کانال های کولر، چیلر، لوه کشی موتورخانه، سیستم اطفاء حریق و … را باید به یک مهندس مکانیک بسپارد.
- تهیه نقشه های تاسیسات برقی : در این مرحله مهندس تاسیسات برقی اقدام به تهیه نقشه برق، چاه ارت، تابلوها، سیستم اطفاء حریق و… می نماید.
- انتخاب مهندس ناظر ساختمان : پس از تهیه نقشه های نامبرده، حال بایستی که مهندس ناظر انتخاب گردد. انتخاب مهندس ناظر بر عهده مالک نیست و توسط سازمان نظام مهندسی معرفی می گردد.
- اخذ پروانه ساخت : پس از تعیین ناظر ساختمان، تمامی مدارک در دفاتر خدمات الکترونیک بارگذاری می گردد و چنانچه مشکلی نداشته باشد، پروانه ساخت صادر می شود که تا دو سال نیز دارای اعتبار است و تا دو سال نیز قابل تمدید می باشد.
- قرارداد اجرا : در این مرحله از ساختمان سازی در ایران ، مالک باید به یک مهندس عمران و یا مهندس معمار مراجعه کند تا عملیات اجرایی و مراحل ساختمان سازی را برعهده بگیرد.
مراحل ساختمان سازی
امروزه از روش های نوین ساختمان سازی در ایران استفاده می شود تا ساختمان هایی با شالوده های مستحکم ساخته شوند. در اغلب موارد شالوده و بنیان ساختمان ها برای تحمل بارهای سازه بسیار ضعیف هستند و بایستی که از روش های و تکنیک های مختلفی از جمله تقویت خاک، استفاده از مقاطع سبک در اسکلت سازه و … جهت افزایش مقاومت پی و در عین حال کاهش وزن ساختمان ها استفاده گردد.
در ادامه قصد داریم مراحل ساخت ساختمان از صفر تا صد را برای شما عزیزان ارائه دهیم.
گودبرداری
از مهم ترین مراحل در ساخت ساختمان، گود برداری می باشد. در این زمینه تعیین عمق گود برداری از اهمیت بالایی برخوردار است و بایستی که توسط متخصصین در این زمینه صورت بگیرد.
در بهترین روش ساختمان سازی گودبرداری با توجه به تعداد طبقات و همینطور میزان بار وارده به پی ساختمان صورت می گیرد.
گود برداری در حقیقت یکی از مهم ترین موارد در چک لیست مراحل ساخت ساختمان به شمار می رود. چراکه بروز هر گونه اشتباه در این زمینه، می تواند خطرات نشست ساختمان را به همراه داشته باشد.
بتن ریزی
در مرحله بعدی از ساخت ساختمان، بتن ریزی داخل گود صورت می گیرد. به طوری که یک لایه ۱۰ الی ۱۵ سانتی متری در داخل زمین که گود برداری شده است، قرار می گیرد. بتن میزان بار وارده از سمت سازه را تحمل می کند و از نشست ساختمان جلوگیری می کند.
پس از بتن ریزی، پی ساختمان با استفاده از میلگردهای مش شده آرماتوربندی می گردد. به طوری که پی ساختمان یا فونداسیون آن اجرا می شود.
اسکلت ساختمان
در ساختمان سازی مدرن اسکلت ساختمان ها به دو صورت بتنی و فلزی اجرایی می گردد. ساختمان هایی با اسکلت فلزی دارای مقاومت بیشتری هستند. این در حالی است که اسکلت های بتنی نسبت به فلزی مقرون به صرفه تر می باشند.
چیدن دیوار
مرحله بعدی از ساختمان سازی سریع در ایران چیدن دیوار است. در این مرحله معمولا از آجرهای پیش ساخته برای چیدن دیوار استفاده می گردد.
نازک کاری
پس از تکمیل دیوارهای ساختمان، فرآیند نازک کاری آغاز می شود. به طوری که مراحل گچ کاری، سرامیک و رنگ کاری داخل ساختمان انجام می گردد. گچ کاری با مسطح کردن گچ بر روی دیوارها صورت می گیرد. در این بخش از ساختمان سازی، کف نیز با لایه ای از ملات پوشانده می شود و سپس کاشی می گردد و آب بندی می شود.
تکمیل سقف
در این مرحله از ساختمان سازی، بایستی که سقف ها تکمیل گردد. می توان برای اجرای سقف از سقف کاذب و یا گچ کاری استفاده نمود.
اصول ساختمان سازی
در مهندسی ساختمان سازی بایستی که برخی اصول رعایت شود که در نهایت میزان احتمال بروز خطا به حداقل برسد. همانطور که اشاره کردیم، صنعت ساختمان سازی مشابه با هر صنایع دیگری، از برخی اصول و قوانین پیروی می کند که رعایت آن ها در جهت افزایش مقاومت ساختمان ضرورت دارد.
از سویی دیگر برای تجربه ارزان ترین ساختمان سازی بایستی که اصول ساخت ساختمان در بالاترین سطح خود رعایت گردد تا اینگونه هزینه ها به حداقل برسد. در ادامه به برخی از اصول مهم در ساخت ساختمان اشاره کرده ایم.
استفاده از قالب عایق بتنی
از قالب عایق بتنی برای کار با بتن آرمه استفاده می گردد. در بتن آرمه از میلگردهای تقویتی مسلح استفاده شده است تا اینگونه مقاومت کششی و خمشی سازه افزایش پیدا کند. قالب عایق بتنی از عایق های حرارتی با استحکام بسیار بالا ساخته می شود.
قالب عایق بتنی مشابه با آجر در کنار یکدیگر قرار می گیرند و اینگونه دیواری از بتن با ماده عایق احاطه می گردد. این دیوارها دارای استحکام بسیار بالایی هستند و برای مصرف انرژی نیز بهینه می باشند.
سخن آخر
در این مقاله از وبسایت خانه عمران، به مراحل ساختمان سازی پرداختیم. امیدواریم مطالعه آن برای شما عزیزان مفید واقع شود.
خانه عمران برگزار کننده دوره های مرتبط با ساختمان سازی است. این دوره ها ارزشمندترین تجربیات ساختمان سازی اساتید بزرگ در این زمینه را دربردارند. برای بررسی جزئیات دوره های خانه عمران، از وبسایت مجموعه دیدن کنید.
دیدگاهتان را بنویسید