نحوه عضویت در سازمان نظام مهندسی
نحوه عضویت در سازمان نظام مهندسی
عضویت در خانواده بزرگ سازمان نظام مهندسی برای بسیاری از افرادی که قصد ورود به حرفه مهندسان را دارند، می تواند فواید بسیاری داشته باشد. از پروانه اشتغال به کار گرفته تا تأسیس شرکت و دفاتر مهندسی، عضویت در سازمان نظام مهندسی حکم شروع فعالیت های تجاری و خدماتی است.
این موضوع حتی برای رشد و تعالی صنعت ساختمان و اعتلای جامعه مهندسی کشور نیز بسیار ضروری است. اما پرسشی که اغلب از سوی مهندسان مورد سؤال قرار می گیرد این است که: «شرایط عضویت در سازمان نظام مهندسی چیست؟» برای پاسخ با خانه عمران همراه باشید.
شرایط عضویت در سازمان نظام مهندسی
عضويت در سازمان نظام مهندسی استان مستلزم داشتن مدرک كارشناسی يا بالاتر در يكی از رشته های اصلی يا مرتبط با رشته مهندسی معماری، مهندسی عمران، مهندسی برق، مهندسی مکانیک، مهندسی شهرسازی، مهندسی نقشه برداری و مهندسی ترافیک است. مدرک تحصیلی نیز باید از دانشگاه های مختلف مورد تأیید وزارت علوم دریافت شده باشد.
عضویت شامل کلیه افراد حقیقی و حقوقی می شود. افراد حقیقی کسانی هستند که در رشته های اصلی یا مرتبط دارای مدرک لیسانس هستند. اشخاص حقوقی شامل شرکت ها، دفاتر فنی و سازمان های مهندسی هستند. نحوه ثبت نام و عضویت در نظام مهندسی به صورت الکترونیکی (آنلاین) و حضوری امکان پذیر است.
شرایط عضویت به شرح زیر است:
- اقامت در استان حداقل ۶ ماه قبل از تاريخ ارائه درخواست عضويت
- داشتن مدرک تحصيلی كارشناسی يا بالاتر در يكی از رشته های اصلی در قانون شامل مهندسی معماری، مهندسی عمران، مهندسی برق، مهندسی مکانیک، مهندسی شهرسازی، مهندسی نقشه برداری و مهندسی ترافیک
- پرداخت هزینه حق عضويت ساليانه
- عدم عضويت در سازمان نظام مهندسی استان ديگر
- تهیه مدارک مورد نیاز عضویت
برای ثبت نام می توانید کاربرگ یا فرم اطلاعات را از طریق وبسایت سازمان دانلود کنید و بعد از پُر کردن فرم، آن را به همراه مدارک دیگر به سازمان مربوطه تسلیم کنید. پیشنهاد می کنیم برای بهبود خدمات، از طریق اینترنتی ثبت نام کنید.
نکته: قبل از اقدام برای ثبت نام حضوری یا هرگونه مراجعه، از ساعت کاری سازمام مطلع شوید. اغلب ساعت کاری از 8 صبح تا 14 ظهر است.
مدارک لازم جهت عضویت در نظام مهندسی ساختمان
اسناد و مدارک مورد نیاز برای عضویت در نظام مهندسی به عبارتند از:
- تکمیل کاربرگ (فرم اطلاعات) درخواست عضویت در سازمان نظام مهندسی استان
- اصل و کپی شناسنامه (چنانچه محل تولد ذکر شده در شناسنامه با محل اقامت کنونی مغایرت داشته باشد، متقاضی باید مدرکی را دال بر اقامت در شهر کنونی را ارائه دهد. مدارک قابل قبول جهت احراز سکونت شامل اجاره نامه رسمی محل سکونت، سند مالکیت محل سکونت به نام متقاضی، پدر، مادر و همسر یا آخرین قبض تلفن ثابت به نام صاحب سند)
- اصل و کپی کارت ملّی
- اصل و کپی برابر بر صال مدارک تحصیلی معتبر (کاردانی و کارشناسی)
- 2 قطعه عکس ۶ در ۴ رنگی با زمینه سفید (پشت نویسی شده، بدون عینک و کلاه و رعایت حجاب برای بانوان)
- اصل و کپی فیش واریزی
نکته: برای ارسال مدارک به صورت اینترنتی، تمامی مدارک باید در قالب A4 اسکن شوند و با پسوند jpg و حداقل کیفیت ۱۵۰ dpi ارسال شوند.
نکته: تعداد عکس ممکن است در هر نظام مهندسی هر استان متفاوت باشد، مهم است قبل شروع به ثبت نام نسبت به تعداد عکس مورد نیاز اطلاعات لازم را کسب کنید.
مزایای عضویت در سازمان نظام مهندسی
عضویت در سازمان می تواند فواید بسیاری به شرح زیر داشته باشد:
- مشارکت در انتخاب اعضاء شورای استان، انتخاب بازرسان، تصویب سیاست ها و خط مشی ها، پیشنهاد هرگونه تغییر و اصلاح در آئین نامه های سازمان و موارد دیگر
- مشاركت در سیاست گذاری ها و برنامه ریزی های سازمان علاوه بر اختیارات اعضاء در مجمع، در قالب طرح نظام پیشنهادات
- دریافت كارت شناسایی سازمان و شماره رسمی نظام مهندسی
- رتبه بندی و دریافت پروانه اشتغال ورود به حرفه مهندسان
- استفاده از تسهیلات رفاهی و خدماتی (صندوق رفاه مهندسان و برخورداری از وام های مصوب صندوق)
- استفاده از برنامه های آموزشی و بازدیدهای علمی سازمان به منظور ارتقاء دانش فنی
- استفاده از پایگاه علمی، فنی، آموزشی و انتشاراتی به منظور ارتقاء دانش فنی
- استفاده از ارجاع خدمات کارشناسی موضوع ماده 27 قانون
- عضو شدن در صندوق رفاه مهندسان و استفاده از وام های مصوب صندوق
- همکاری با سایر مهندسان دارای پروانه اشتغال به کار در حوزه طراحی و نظارت
- فعالیت در سمت سپرست کارگاه در پروژه های ساختمانی
آیا عضویت در سازمان نظام مهندسی برای شرکت در آزمون ضروری است؟
برای شرکت در آزمون نظام مهندسی عضویت در سازمان نظام مهندسی الزامی نیست! اما برای صدور پروانه مهندسی، عضویت در سازمان الزامی است. موکول کردن عضویت به زمان بعد از قبولی در آزمون، باعث اتلاف وقت در حدود 6 ماهه شده و این به معنای از دست رفتن سهمیه و نوبت ارجاع کار به داوطلب در نظام مهندسی خواهد شد.
پرداخت هزینه عضویت در نظام مهندسی چگونه است؟
این هزینه به طور سالانه دریافت می شود فقط توجه داشته باشید که اگر در روز آخر سال هم عضو سازمان بشوید، حق عضویت کل سال اخذ خواهد شد! همچنین پرداخت حق عضویت به صورت اینترنتی امکان پذیر است.
هزینه عضویت در نظام مهندسی چقدر است؟
مبلغ حق عضویت بر اساس تعرفه جدید در هر سال محاسبه می شود. برای مثال در نظام مهندسی استان تهران، یک مبلغ ورودیه و یک مبلغ بابت حق عضویت دریافت می شود.
آیا می توان به طور همزمان در نظام کاردانی و نظام مهندسی عضو بود؟
خیر، به استناد بند ۸ آیین نامه نظام کاردانی، عضویت شما به صورت همزمان در دو سازمان امکان پذیر نیست.
شرایط اخذ پروانه اشتغال به کار مهندسی چگونه است؟
مهندسان پس از گذشت سه سال از زمان فارغ التحصیلی برای لیسانس و یک سال برای دکترا این امکان را دارند که برای دریافت پروانه اشتغال به کار در آزمون نظام مهندسی شرکت کنند. عضویت در نظام مهندسی جهت فعالیت در حرفه مهندسان با دارا بودن پروانه اشتغال به کار ضروری است.
کلام آخر
هرچه جامعه مهندسی بتواند در یک فضای یکپارچه و پویا فعالیت کند، نتیجه اش توسعه و بهبود شرایط ساخت و ساز در کشور است. نظام مهندسی که متولی این امر، شرایطی را برای مهندسان رشته های مختلف فراهم کرده است تا آنها بتوانند در یک بستر مناسب ب فعالیت در حوزه تحصیلی خود ادامه دهند. از این رو، عضویت در این سازمان یک نقطه شروع برای ورود به دنیای پرچالش مهندسی است.
اگر دربارۀ عضویت در نظام مهندسی پرسشی دارید، ما در خانه عمران منتظر شنیدن سؤالات و نظرات شما هستیم.
دیدگاهتان را بنویسید