وبینار تغییرات مهم استاندارد PMBOK
دپارتمان مدیریت مجتمع تعالی صنعت ساختمان در روز پنج شنبه 13 آبان 1400 مطابق با 4 نوامبر 2021 وبیناری با موضوع وبینار “تغییرات مهم استاندارد PMBOK” برگزار شد. این وبینار یکی از سلسله نشستهای مدیریت پروژه مجتمع تعالی صنعت ساختمان به مناسبت همزمانی باروز جهانی مدیریت پروژه که مصادف با اولین پنج شنبه ماه نوامبر در هر سال میلادی است .
این وبینار با حضور آقای مهندس خرمی راد که از اعضای تیم دوازده نفره تالیف نسخه هفتم PMBOK بودند برگزار شد.
در وبینار به چه مواردی پرداخته شد؟
استاد خرمی راد صحبت های خود را با بیان اینکه PMBOK متدولوژی نیست و شروع کرد و در ادامه با اشاره به پیشینه PMBOK و چگونگی کاربرد آن در مدیریت پروژه توضیح داد. نسخههای قبلی مجموعهای از تکنیکها، روشها، ابزارها بوده است. PMBOK راهنمایی برای مدیریت بهتر پروژه است. در پروژهها باید سعی شود که با الهام گرفتن از PMBOK به بهبود (روش) متدولوژی استفاده کنیم. در نسخههای قدیمی بیشتر رویکرد متعین (Predictive) استفاده شده بود ولی در نسخه هفتم هر دو رویکرد متعین (Predictive) و تطبیقی (Adaptive) دیده شده است.
استاندارد PMBOK از 3 بخش تشکیل شده است که بخش اول به مموضع استاندارد پرداخته است و مطابق با ساختار موسسه آمریکایی ANSI نوشته شده است. در بخش دوم راهنما و بخش سوم به اختصاصی سازی (Tailoring) پرداخته شده است. این استاندارد هر 4 سال یکبار بازنگری می شود و نسخه جدید آن منتشر میشود.
متدولوژی به مانند داشتن یک مسیر است که در آن حرکت کنیم. به عبارتی ساختار و عناصری که در پروژه تکرار شوند. که پس از داشتن یک متدولوژی میتوان از PMBOK برای بهبود در پروژه کمک گرفت. متدولوژیهای مختلف مانند PRINCE2، P3.express ، DSDM قابلیت استفاد در پروژهها مختلف هستند.
همه اتفاقات دنیا در قالب یک تعدادی پروژه در حال رخ دادن هستند. مانند برنامه های رفع مشکل گرسنگی در کشورهای فقیر، مراحل درمان یک بیماری و… که نشان از اینکه مدیریت پروژه یک مسئولیت اجتماعی است.
انواع رویکرد در انجام پروژهها
الف) متعین (Predictive): با صرف و اختصاص وقت و نیرو، به تمامی جزئیات و مشخصات اقدامات و فعالیتهای مورد نیاز پروژه پرداخته شود. مانند ساخت یک سفینه فضایی
ب) تطبیقی (Adaptive): در این رویکرد با انجام بخشی از فعالیتهای مورد نیاز در یکی از زیرمجموعههای پروژه، مطابق با بازرخوردهای مخاطبان آن پروژه را جلو میبریم. که از زمانی به بعد این رویکرد Agile نامگذاری شد.
باید سعی شود متناسب با نوع پروژه از رویکرد متناسب با آن استفاده کرد. به طور مثال در رویکرد اسکرام، موقعیتی به نام مدیر پروژه وجود ندارد و این تمام تیم هستند که پروژه را هدایت میکنند.
ج) اختصاصی سازی (Tailoring): در همه پروژهها نمیتوان یک استاندارد یا راهنما را باز و گام به گام جلو برویم. بلکه نیاز است که آنها را متناسب با ساختار و فرهنگ سازمانی در مرحله اول و در مرحله بعدی متناسب با افراد پروژه اختصاصی سازی نماییم.مانند خرید کت و شلوار
مهندس خرمی راد به استاندارد ICB که توسط موسسه IPMA منتشر شده اشاره کردند. در این استاندارد مهارتهای مورد نیاز برای مدیر پروژه اشاره شده است و دارای سطوح مختلفی هست. درباره مدیر پروژه و مدیریت پروژه و تفاوت آن ها و لزوم وجود یا عدم وجود آن نیز فرمودند.
حدود 1 ساعت از زمان این وبینار به توضیحات جناب آقای خرمی راد اختصاص یافت و بخشی به صورت تعاملی و پرسش و پاسخ برگزار شد.
در وبینارهای بعدی که در تاریخ 17 و 25 آبان ماه از سوی این مجموعه برگزار می گردد، درخصوص کار تیمی در پروژه و بومی سازی نسخه 7 PMBOK برای پروژه های ساخت و ساز شهری توضیح داده خواهد شد.
دیدگاهتان را بنویسید